Nötkolarutor20 st
Botten
100 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
1,5 dl (90 g) vetemjöl
4 msk kakao
1 krm salt
Kolafyllning
150 g (cirka 2,5 dl) hasselnötter
2 burkar (à 397 g) kondenserad mjölk
50 g smör
2 msk ljus sirap
Topping
200 g mörk choklad
Smält smöret och låt det svalna lite. Vispa upp ägg och socker lätt och rör ner smöret. Blanda mjöl, kakao och salt och rör ner i äggsmeten. Klä en ugnsform, cirka 20×30 cm, med bakplåtspapper. Bred ut smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i 8-10 minuter. Botten ska fortfarande vara lite kladdig. Låt svalna.
Sprid ut nötterna i en ugnsform och rosta dem i mitten av ugnen i 225 grader tills de blivit gyllenbruna. Det tar knappt 10 minuter. Låt svalna och gnugga bort skalen.
Mät upp kondenserad mjölk, smör och sirap till fyllningen i en vid, tjockbottnad kastrull. Låt koka upp och puttra på ganska svag värme i drygt 20 minuter tills krämen börjar tjockna, bli gyllenbrun och släppa kastrullens botten. Rör hela tiden.
Blanda ner nötterna och bred ut fyllningen i formen i ett jämnt lager. Låt svalna.
Smält chokladen till toppingen, bred ut den över kolafyllningen i formen. Låt stelna i kylen.
Lossa kakan ur formen och skär den i rutor. Förvara i kylskåp.
Lycka till♥
Botten
100 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
1,5 dl (90 g) vetemjöl
4 msk kakao
1 krm salt
Kolafyllning
150 g (cirka 2,5 dl) hasselnötter
2 burkar (à 397 g) kondenserad mjölk
50 g smör
2 msk ljus sirap
Topping
200 g mörk choklad
Smält smöret och låt det svalna lite. Vispa upp ägg och socker lätt och rör ner smöret. Blanda mjöl, kakao och salt och rör ner i äggsmeten. Klä en ugnsform, cirka 20×30 cm, med bakplåtspapper. Bred ut smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i 8-10 minuter. Botten ska fortfarande vara lite kladdig. Låt svalna.
Sprid ut nötterna i en ugnsform och rosta dem i mitten av ugnen i 225 grader tills de blivit gyllenbruna. Det tar knappt 10 minuter. Låt svalna och gnugga bort skalen.
Mät upp kondenserad mjölk, smör och sirap till fyllningen i en vid, tjockbottnad kastrull. Låt koka upp och puttra på ganska svag värme i drygt 20 minuter tills krämen börjar tjockna, bli gyllenbrun och släppa kastrullens botten. Rör hela tiden.
Blanda ner nötterna och bred ut fyllningen i formen i ett jämnt lager. Låt svalna.
Smält chokladen till toppingen, bred ut den över kolafyllningen i formen. Låt stelna i kylen.
Lossa kakan ur formen och skär den i rutor. Förvara i kylskåp.
Lycka till♥
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar